ELMARKEDET

Elmarkedet er for de fleste en uigennemsigtig jungle, der ikke er til at gennemskue, hvorfor mange ikke skifter elselskab, og det er dyrt. Alle kan skifte elselskab, hvilket er en nem opgave, og det koster ikke penge at skifte rundt. Det tager naturligvis lidt tid, da du skal undersøge, hvilket elselselskab du skal skifte til, men der er gode besparelser at hente, når du er aktiv.

9 ud af 10 elforbrugere skifter ikke elselskab, fordi elmarkedet er en uigennemsigtig jungle.

Det betyder, at er du som flest, er du passiv, og betaler derfor overpris for el. Denne artikel er til dig, der aldrig, eller meget sjældent skifter elselskab, og som gerne vil have en omgang ærlig information, der helt konkret gennemgår, hvordan elmarkedet fungerer.

Du skal bruge el for evigt, hvilket koster penge, som du betaler til et elselskab. Elselskaber er grundlæggende en omkostning, og da der ikke er forskel på elselskaber, kan du lige så godt mindske den omkostning.

Sammenligner man elpriser, er det meget tydeligt, hvad der er billigst. Det er at skifte elselskab, hver gang du kan spare penge. Uanset hvilket elselskab du skifter til, er din el i kontakten lige elektrisk, så udover elprisen, er der intet mærkbart, der ændres, når du skifter elselskab.

Hvis du vil undgå at betale overpris for el, skal du skifte elselskab, hver gang du kan spare penge.

Har du spørgsmål til denne artikel, kan du skrive det nederst.

Elmarkedet kort fortalt

Denne artikel løber alt igennem, der starter med “el”, men først får du et hurtigt overblik, og en forklaring på de 3 roller, du som minimum skal forstå relationen i blandt.

Elforbruger

Hver gang du trykker på stikkontakten, bruger du el. Det gør dig til en elforbruger, og når du forbruger el, registrerer din elmåler hvor meget. Denne registrering danner grundlag for, hvor meget dit elselskab opkræver. En gennemsnitlig elforbruger i Danmark bruger 700 kroner om måneden på el, som de fleste betaler automatisk via PBS, og som færrest tjekker alternativerne til.

Elselskab

El koster penge, som dit elselskab opkræver via din elregning. Cirka 20 procent går til elselskabet, hvilket man kan påvirke ved at skifte elselskab – resten er skatter og afgifter, som ikke kan påvirkes ved at skifte elselskab. Igennem mange år har elselskaber haft tilbud, hvor den rå elpris er gratis igennem 6 måneder. Efter de 6 måneder stiger elprisen, så hvis du skifter elselskab hvert halve år, og får planlagt dine skift korrekt, kan du spare 20 procent på elregningen.

Den største forskel der er på elselskaber, er hvilken elpris, de opkræver. Mange elselskaber sælger sig på, at deres el er grønnere, har en bedre kundeservice, eller at dit elforbrug bliver smartere af skifte til dem, men grundproduktet, altså den el du får i din stikkontakt, bliver ikke anderledes af, om du vælger det ene elselskab fremfor et andet.

Er pris vigtigst for dig, bør du skifte elselskab, hver gang det betaler sig. På den måde kan du betale den billigste pris, men elmarkedet er for de fleste en jungle.

Hvis du gerne vil undgå besværet, kan en elmægler hjælpe dig.

Elmægler

Fordi elmarkedet er en jungle, findes der elmæglere, der tilbyder at overvåge din elregning og indhente tilbud til dig. Her er det vigtigt at sikre, at den elmægler du benytter, rent faktisk varetager din interesse. Hvis ikke de varetager din interesse, kan det være, at de varetager elselskabernes interesse, hvor de muligvis tjener penge, når du skifter til elselskabet. Er det tilfældet, får du typisk ikke tilbudt de billigste priser.

Det er nemt at finde ud af, om elmægleren varetager din interesse eller ej. En god tommelfinger regel er, at hvis elmægleren opnår provision fra et elselskab, ved at du skifter til dem, er det ikke din interesse, der bliver varetaget.

Tjener elmægleren ikke penge hos elselskaberne, bør du forvente, at du får tilbudt den billigste elpris.

Du kan også spørge din elmægler, når du får et tilbud, om der findes et billigere tilbud. Hvis svaret er ja, er situationen den, at det ikke den billigste pris, du får tilbudt, hvilket er vigtigt at være opmærksom på.

Elbot er en elmægler, der hjælper dig med at skifte elselskab, hver gang du kan spare penge. Vi tjener ikke penge blandt elselskaber, hvilket gør os uafhængige, og i stand til at varetage din interesse fremfor elselskabernes.

Konklusion

Du skal bruge og betale for el resten af dit liv. Udover pris, er der ikke forskel på el. Den forbliver lige elektrisk, uanset hvilket elselskab du skifter til.

Elmarkedet er for de fleste en uigennemsigtig jungle, hvorfor du kan overveje en elmægler, men vær opmærksom på, om de priser du får tilbudt, rent faktisk er de billigste, du kan få. Ved du ikke om det er det, så spørg din elmægler, om der findes noget billigere.

Guide til elmarkedet

Elmarkedet er fyldt med kreative elselskaber, indviklede elregninger, vildledende elsælgere, elmæglere, der enten varetager din eller elselskabers interesse, et hav af forskellige elprodukter og skiftende elpriser. For de fleste komplet uoverskueligt, hvorfor 9 ud af 10 ikke skifter elselskab.

Det betyder, at du med stor sikkerhed er passiv, og derfor betaler overpris for el. Da en større grad af dit fremtidige forbrug vil overgå til el, er det en virkelig god fidus, at kunne gennemskue el junglen, så du kan undgå at betale overpris for el.

Eller at få en elmægler til at genneskue el junglen for dig. Ønsker du at gå i dybden med elmarkedet, er du kommet til det rette sted.

Efter 158 kopper kaffe, et væld af skrivetimer og utallige rettelser, kan vi rolig sige, at du er kommet til det største og mest ærlige område, når det kommer til elmarkedet. Hvert afsnit herunder dækker et “el emne”, hvorfra det er muligt, at bevæge sig videre til artikler og vores Community, hvis du vil gå i dybden med emnet eller har spørgsmål dertil.

Elaftale

Du indgår en elaftale, i det øjeblik du skifter elselskab. Her er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Det er vigtigt, at du får tjek på, hvornår din elaftale starter, slutter og hvor længe din bindingsperiode gælder.

Det er også vigtigt at læse din elaftale igennem, og undersøge om du skal fremsende elselskabet en opsigelse, inden at du skifter videre til et nyt elselskab.

Fast eller variabel

Derudover er elaftalen også et valg omkring en fast eller variabel elpris. Altså om du vil forsikres ved at låse din elpris, eller om du vil følge elprisens udvikling, så den svinger i takt med prisen på elbørsen.

Læs mere omkring elaftaler.

Elbot

Elbot hjælper dig med at skifte elselskab, hver gang du kan spare penge. Her er det vigtigt at understrege, at Elbot ikke modtager provision fra elselskaber, når du skiftes rundt, hvilket gør os uafhængige, og i stand til at varetage din interesse.

Bag Elbot står 10 års erfaring fra elmarkedet, så når du bruger Elbot, er du i trygt selskab. Vejen frem til billig el, er at skifte elselskab. Det er dog de færreste, der får tjekket elpriser og skiftet elselskab i tide, fordi elmarkedet er uigennemsigtigt og besværligt. Derfor tilbyder Elbot, at hjælpe dig med at skifte elselskab, hver gang du kan spare penge.

Læs mere omkring Elbot.

Elbørsen

Elbørsen Nord Pool er en klassisk børs, hvor den vare, der bliver handlet, er el. På elbørsen sælger nordiske elproducenter deres elproduktion videre til elselskaber, som i den sidste ende sælger den videre til dig.

Der foregår dog ikke en klassisk handel, hvor elselskabet får udleveret en fysisk mængde strøm. I stedet findes der en balanceansvarlig aktør, som sikrer, at elselskabets solgte mængde el, tilsvarer den mængde el deres kunder forbruger.

2 slags kontrakter

El er en børsvare ligesom korn, olie og stål, men der er en vigtig forskel: El kan ikke lagres, og derfor skal elproduktionen konstant modsvare elforbruget. Dette forhold mellem udbud og efterspørgsel ændrer sig konstant, hvilket afspejler sig i elprisen. Den fastsættes en gang i timen, 24 timer frem, og derfor findes der 2 slags kontrakter på elbørsen.

Spotmarkedet (nutid)

På spotmarkedet handles elprisen time for time til næste døgns forbrug.

Udviklingen i spotprisen afhænger især af vejrsituationen i Norge og Sverige, flydningsgraderne i de norske og svenske vandmagasiner og den danske vindproduktion.

Elproduktionen i Norge og Sverige er mest af alt baseret på vandkraft, og derfor vil spotpriserne være lave, når der er tale om vådår, mens elpriserne på spotmarkedet vil være høje, når der er tale om tørår.

Det er ikke muligt at have ens spotpriser i hele Norden, da vi har flaskehalse i elnettet. Derfor er spotmarkedet inddelt i særskilte prisområder, såsom Vestdanmark og Østdanmark.

Terminsmarkedet (fremtid)

Terminsmarkedet er her, hvor der handles prissikringskontrakter. Disse slags kontrakter gør, at man kan sikre sig en fast fremtidig pris, og undgå de daglige prisudsving der ellers forekommer på spotmarkedet.

Priserne på terminsmarkedet påvirkes af, og fastsættes efter, forventninger til de fremtidige elpriser. Derfor er tidspunktet for indgåelse af en prissikringskontrakt afgørende for, hvilken pris der opnås.

Læs mere omkring Elbørsen.

Elforbrug

Dit elforbrug er yderst interessant, for ved at sænke dit elforbrug kan du opnå flere besparelser. Både hvad angår din elregning, men også i forhold til CO2. En gennemsnits dansker bruger 1.600 kWh/år, hvilket svarer til en elregning på ca. 3.360 kr/år. Cirka. Ifølge Energistyrelsen kan det tal sænkes til 1.000 kWh/år uden at gå på kompromis med din komfort. Nu snakker vi jo generelt, fordi din situation som elforbruger, er naturligvis anderledes, men lad os blive i det generelle og tage nogle eksempler hvad angår elforbrug.

Spar 1.260 kr. og 120 kilo CO2

Sparer du 600 kWh/år, vil det give dig en besparelse på ca. 1.260 kroner og 120 kilo CO2 år efter år. Bor i både voksne og børn på adressen, kan det selvfølgelig blive til en større besparelse.

Elforbrug i en lejlighed

Bor du i en lejlighed på 100 km2 sammen med en partner og 2 børn, er det gennemsnitlige elforbrug omkring 3.410 kWh, hvilket giver en årlig elregning på ca. 7.161 kr.

Elforbrug i et hus

Bor du i et hus på 100 km2, sammen med en partner og 2 børn, er det gennemsnitlige elforbrug omkring 3.800 kWh, hvilket giver en gns. elregning på 7.980 kr.

www.sparenergi.dk kan du beregne flere forbrugssituationer.

Stigende og mere varierende elforbrug

Medmindre at du har opfundet den dybe tallerken, og fundet en måde at leve på uden el, er du elforbruger, ligesom alle andre. Snart er landets veje fyldt med elbiler, og en større del af vores energibehov gøres afhængigt af el. Samtidig vil den grønne omstilling medføre, at en større del af vores elproduktion, gøres afhængig af vedvarende energi – som er en variabel, der afhænger af, at vinden blæser, og solen skinner.

Derfor bliver det endnu mere vigtigt, at vi som elforbrugere tilpasser vores elforbrug i forhold til, hvornår vores elproduktion rent faktisk er grøn. Eller vedvarende, om man vil.

Fleksibel elforbruger

For at gøre det til en bedre fidus som elforbruger, at indrette sit elforbrug efter en grønnere elproduktion, skal det kunne betale sig at bruge el, når den rent faktisk er grøn. Derfor får alle installeret en såkaldt smarte elmålere, som kan aflæse elforbruget på timeniveau.

2 millioner danske elforbrugere kan allerede afregnes time for time, og inden udgangen af 2020 har alle elforbrugere fået installeret en fjernaflæst elmåler, som giver adgang til flexafregning.

Læs mere omkring Elforbrug.

Elmarkedet

Der er en række aktører på elmarkedet, som kan være svære at forstå forskellen på. Lad os lige få det hele på plads: Du er elforbruger, som køber strøm af dit elselskab. Dit elselskab laver egentlig ingenting, når du køber strøm, udover at indkøbe dit elforbrug på elbørsen, hvilket sker automatisk.

Elbørsen er det sted, hvor mere end 80 % af alt el indkøb i norden sker. Den el du køber af dit elselskab, har elproducenterne produceret (solcelle-ejere, vindmølle-ejere etc.), som sender deres el direkte ned i vores alles elnet. Elnettet ejer elnetselskaberne, som har til opgave at sikre, at din el leveres til din elmåler. Det sker i 99,9999 % årets timer.

Er der problemer med din elmåler, rykker elnetselskabers elteknikere ud. Typisk er der intet galt med din elmåler, og din el er hurtigt tilbage. Er der problemer, fikses problemet af dit netselskab, og vupti, din el er tilbage.

Læs mere omkring Elmarkedet.

Elmægler

En elmæglers rolle er, at indhente tilbud til dig fra elselskaber. Som udgangspunkt varetager elmægleren din interesse, som oftest er, at finde den billigste elpris. Der er 2 måder, hvorpå elmægleren kan indhente tilbud. Enten ved en faktisk forhandling, hvor alle elselskaber får dine oplysninger, og muligheden for at afgive den billigste pris. Alternativt undersøger elmægleren eksisterende tilbud på markedet, og udvælger de(t) billigste. Det kan naturligvis også være en kombination, så elmægleren sikrer, at du får tilbudt den billigst mulige pris.

Netop fordi at elmægleren er et mellemled, er det vigtigt at være opmærksom på, om elmægleren rent faktisk varetager din interesse fremfor andres. Et godt spørgsmål du kan spørge din elmægler om, er, hvem der betaler elmægleren, når du som elforbruger skifter elselskab eller elaftale. Er det elselskabet (for så er det deres interesse, der varetages)?

Læs mere omkring Elmæglere.

Elmåler

Før i tiden blev din elmåler aflæst 1 gang om året, hvorefter du enten skulle betale eller have penge tilbage fra dit elselskab. Det gjorde, at man som elforbruger ikke havde noget forhold til sit elforbrug, herunder hvornår el rent faktisk er billigt og grønt. Det er snart historie, da man i EU har vedtaget, at 80 % af unionens elforbrugere skal have en intelligent elmåler installeret inden 2020.

Intelligent elmåler

Hvis ikke du allerede har fået installeret en intelligent elmåler, vil du få den installeret senest i løbet af 2020. Du skal ikke gøre noget i forhold til opsætning, da installering og aktivering af din nye elmåler er dit elnetselskabs opgave. Det er nemlig blevet vedtaget, at vi, samt andre EU lande, skal have de bedste rammer for et fleksibelt elforbrug. Og hvorfor er det så lige, at vi skal have et fleksibelt elforbrug?

Det skal vi fordi, at med indførelsen af mere og mere vedvarende energi i vores elproduktion, bliver det endnu mere vigtigt, at vi bruger vores el, når elproduktionen rent faktisk er grøn.

Flexafregning

Større virksomheder har længe haft smarte elmålere installeret, som har gjort dem i stand til at blive flexafregnet. Det vil sige, at elforbruget blev aflæst og afregnet mindst en gang i timen. Det er der nu flere og flere elselskaber, der tilbyder private, i takt med at de intelligente elmålere bliver udrullet.

På den måde skabes der et incitament til, at man som elforbruger flytter sit forbrug til de perioder, hvor prisen er lavest. Det er det ene af 2 vigtige parameter. Det andet er selvfølgelig, at man flytter sit elforbrug til de timer, hvor elproduktionen er grønnest.

Læs mere omkring Elmålere.

Elnetselskab

Den el du bruger, bliver transporteret fra en masse forskellige elproducenter igennem vores elnet og frem til din stikkontakt. Elnetselskabernes rolle er, at vedligeholde elnettet og sikre, at du får el, når du tænder på stikkontakten. Det er ligeledes dem, der ejer elnettet.

I fremtiden vil en større og større del af din dagligdag afhænger af el, og derfor er elnettet en helt essentiel del af vores infrastruktur. Elnettet drives og ejes af elnetselskaberne, som har monopol på de enkelte dele af elnettet, der er fordelt rundt omkring i landet.

Elnetselskaberne er med til at sikre, at vi har et af verdens mest driftsikre elnet med en forsyningssikkerhed i 2018 på 99,996 %. Omregnet i minutter manglede danskerne strøm i ca. 22 minutter i 2018.

1 elregning. Ikke 2.

Før i tiden fik du 2 elregninger, når du skiftede elselskab. Den ene sendte dit elselskab, den anden dit netselskab. Sådan er det ikke længere. Nu sender dit netselskab deres regning til dit elselskab, som tilføjer deres opkrævning og sender dig en samlet elregning.

Elpris

For flest er det nok elprisen, der er sværest at gennemskue, når man sammenligner elselskaber. Overordnet set findes der 2 slags elaftaler, når man er privat, og ønsker at skifte elselskab. Den ene er med en fast elpris, hvor den anden er med en variabel elpris. Lad os gennemgå de 2 slags elpriser kort:

Fast elpris

Med udgangspunkt i forventningerne til den fremtidige elpris, vil du af elselskaberne få tilbudt en fast elpris, der gør, at du kender din omkostning igennem en forudbestemt periode.

Falder markedsprisen mere end forventningen, det vil sige din faste pris, ja, så taber du i princippet penge, hvorimod hvis markedsprisen stiger mere end forventningen, ja, så vinder du i princippet penge.

Variabel elpris

Vælger du en variabel elaftale, vil din elpris følge udviklingen på elbørsen. Det sker typisk med et tillæg til det elselskab, du laver elaftalen hos. Din elpris vil således falde, når markedsprisen falder, og omvendt, hvis den stiger, vil din elpris stige.

Flexafregning

Typisk vil en variabel elpris være et gennemsnit af elprisen igennem den sidste måned/kvartal på elbørsen, men med de nye smarte elmålere, kan man faktisk blive afregnet time for time i forhold til de faktiske elpriser på elbørsen. Det kaldes flexafregning, og er noget, som flere og flere elselskaber tilbyder.

Intropris

Mange elselskaber tilbyder en såkaldt intropris, hvor du får en rabat på din elpris igennem en kort periode. Når denne periode er overstået, vil din elpris stige. Hvor meget den stiger, er op til elselskabet.

Elselskabet vil altså tabe penge på dig som kunde igennem den første tid. Det tab satser elselskabet selvfølgelig på at kunne indhente, når din intropris udløber, og din elpris stiger. Hvilket du naturligvis skal være opmærksom på.

Hvilken elaftale er billigst?

Man kan aldrig på forhånd vide, hvilken elpris der kommer til at blive det billigste valg, så det gælder om at følge markedet og de aktuelle elpriser, så man hele tiden har et overblik.

Elprodukt

Der findes mange forskellige elprodukter, selvom at der ikke er forskel på el. El er nemlig lige elektrisk, uanset hvilket elselskab du vælger. Det samme gælder din forsyningssikkerhed, som ikke påvirkes af, at du skifter elselskab.

I 2019 fandtes der ca. 140 forskellige elprodukter, du frit kunne vælge i blandt. Igennem de senere år er antallet steget, hvilket forventeligt også vil ske i 2020. Det er igen vigtigt at understrege, at der ikke er nogen fysisk forskel i de mange forskellige elprodukter, men der er forskel på elprisen, og hvad du evt. støtter.

Mange elselskaber tilbyder, at du kan støtte udviklingen af vedvarende energi. Ligeledes kan du vælge, mod en merpris, at støtte bestemte produktionsformer eller CO2-reduktionerende projekter.

Grøn strøm

Mange elselskaber lover grønne vindeventyrer, når det kommer til, hvilken farve el de sælger. Et klassisk navn som grøn strøm, eller 100 % dansk vind, kan give den opfattelse, at man får grøn el i sin kontakt. Sådan hænger virkeligheden ikke sammen, for uanset hvilket elselskab eller elprodukt du vælger, er elproduktionen og din el i stikkontakten uændret.

De grønne elprodukter kan skabe en effekt for klimaet, men det er vigtigt at sikre, at dit valg rent faktisk har en effekt.

Læs mere omkring Elprodukter.

Elregning

Din elregning består af flere forskellige poster, men dem du kan spare på, ved at skifte elselskab, er dit elabonnement og din elpris. Det er her dit elselskab tjener penge på at have dig som kunde, og du bør derfor tage et kig på netop de 2 posteringer.

Elabonnement

Du betaler typisk et elabonnement til dit elselskab. Om det er dyrt eller billigt, afhænger af dit elforbrug, og om elselskabet også tjener penge på din elpris.

Elpris

Udover et elabonnement, betaler du oftest også en elpris. Den kan enten være med et tillæg til elselskabet, som så tjener penge, hver gang du bruger el, eller uden. Hvis den er uden, er dit elabonnement der, hvor dit elselskab tjener penge.

2 besparelser at hente

Selvom din elregning er svær at gennemskue, er det nemt, hvordan du gør den billig. Ønsker du det, er der 2 besparelser du kan hente. Den ene er på elprisen og dit elabonnement, som du kan mindske ved at skifte elselskab. Det andet gælder dit elforbrug, som du kan sænke, hvorefter næsten alle poster på din elregning vil blive mindre.

Igennem de sidste par år, har du nemt kunne spare 15 – 20 % af din samlede elregning, hvis du løbende skiftede elselskab. Det har du kunne ved at være aktiv omkring din elaftale, og løbende skifte til det elselskab der tilbød den billigste pris. De tilbud findes stadig, og vil nok altid gøre det. En ting er sikkert, og det er, at det altid vil være billigst, at være aktiv, og dyrest at være passiv, for der før eller siden altid vil være et bedre tilbud.

1 elregning fremfor 2

Før i tiden blev din elregning opdelt i 2, når du skiftede elselskab. Den ene kom fra dit netselskab, den anden sendte dit elselskab. Sådan er det heldigvis ikke længere, da netselskabet nu sender deres opkrævning til elselskabet, som sender dig 1 samlet elregning.

Læs mere om elregningen.

Elselskab

Junglen af elselskaber er for de fleste uoverskuelig, og ikke til at komme igennem. Det gør, at langt de færreste skifter elselskab, og derfor betaler overpris. Godt for elselskaberne, mindre godt for dig. Det komiske er, at alle elselskaber sælger præcis den samme el, så selvom at junglen af elselskaber føles kompleks, er den super enkelt. Du skal bare vælge det billigste.

Få et overblik

Forsyningstilsynet har ansvaret for prisportalen www.elpris.dk, hvorpå alle danske elselskaber skal holde deres elpriser opdateret. Det er et godt sted at besøge, hvis du gerne vil få et overblik på elselskaber, og deres elprodukter.

Har du spørgsmål omkring elselskaber, tilbyder vi hjælp til alle elforbrugere gratis og uvildig hjælp igennem vores Community.

Læs mere omkring elselskaber.

Gratis og uvildig hjælp

Har du spørgsmål angående el-junglen, kan du få gratis og uvildig hjælp i vores Community.

Du er også velkommen til at skrive en besked herunder.