ELMÆGLER

ALT OM ELMÆGLERE

Her er du: Start » Artikler » Elmægler

Elmarkedet er en jungle at gennemskue (medmindre du er elmægler), hvorfor 9 ud af 10 private elforbrugere er passive, selvom det betaler sig at skifte elselskab.

Derfor tilbyder flere forskellige elmæglere dig hjælp til opgaven, men det kan blive dyrt, hvis du vælger forkert.

Vi (Elbot) er selv en elmægler, og er derfor farvede i bedømmelsen af vores kollegaers forretningsmodeller, men vi har 10 års erfaring fra elmarkedet, så vi ved, hvad du skal være opmærksom på.


HVAD ER EN ELMÆGLER?

En elmægler er grundlæggende en rådgivningsvirksomhed, der hjælper dig med at gennemskue elmarkedet, og i nogle tilfælde også med at skifte elselskab.

Det kan nemlig være noget af en opgave, at forstå hvordan elmarkedet fungerer, men dernæst også hvordan elpriserne udvikler sig.

Elpriser kan være en jungle at gennemskue, men du kan få et godt overblik på elpriser her.

Netop fordi at elpriserne udvikler sig, er opgaven for en elmægler ikke alene at hjælpe dig med at skifte elselskab, men også følge op og hjælpe på ny, når elselskabet ikke længere er billigst.

Dog er det ikke alle elmæglere, der følger op, og om de gør, afhænger af hvordan deres forretningsmodel er sammensat.

HVORDAN FINDER JEG EN GOD ELMÆGLER?

For at kunne finde en god elmægler, er det vigtigt at slå fast, hvad der egentlig definerer en god elmægler. I vores optik er forretningsmodellen meget vigtig, når du overvejer en elmægler.

Der findes grundlæggende 2 forretningsmodeller for elmæglere; enten bliver elmægleren betalt af elselskaberne, eller også bliver elmægleren betalt af elforbrugerne.

BETALING AFGØR INTERESSEN

Og forskellen er meget væsentlig, for der hvor pengestrømmen sker fra, er også den interesse, der bliver varetaget.

I de tilfælde, hvor det er gratis for dig som elforbruger, koster det penge for elselskaberne, og så er det deres interesse, der bliver plejet. Er det derimod dig, der betaler elmægleren for dennes service, er det som udgangspunkt din interesse, der bliver plejet.

Det er ikke muligt, at pleje begge parters interesser. Vigtigst i elmæglerens service er, at du bliver genforhandlet, når den aftale du er skiftet til, ikke længere er attraktiv.

Er servicen gratis, vil din elaftale som udgangspunkt ikke blive genforhandlet, og det kan blive dyrt over tid.

GRATIS ER FARLIGT

Vi vil derfor anbefale, at du ikke vælger en gratis elmægler, da deres rådgivning er påvirket af deres reelle kunder, hvilket er elselskaberne. En gratis elmægler vil aldrig rådgive dig i en retning, som ikke plejer elselskabets interesse, og det er at tjene penge, hvilket er modsat din: nemlig at spare.

Vores råd til dig er derfor, at vælge en der koster penge, og som tilbyder et serviceniveau, der er højt nok til, at du giver at være aktivt. Det kan eksempelvis være, at elmægleren håndtere tilmelding til elselskaber, og løbende tjekker dine elregninger, elaftaler og slutopgørelser for fejl.

HVORDAN FINDER JEG EN DÅRLIG ELMÆGLER?

Overordnet set er en gratis elmægler ensbetydende med en dårlig elmægler, for hvis dennes service er gratis, sker betalingen af det elselskab, du bliver henvist til. Og de har ikke samme interesse som dig.

Det betyder også, at elmægleren har incitament til, at sende dig i retning til det elselskab, der betaler dem mest, og det er ikke nødvendigvis billigst.

Både uafhængigheden og kvaliteten af elmægleren, er altså påvirket af deres forretningsmodel, så, vi vil sige, at du nemt kan finde en dårlig elmægler, hvis du vælger en, der er gratis.


4 TIPS TIL DIT VALG AF ELMÆGLER

Nogle elmæglere er ejet af større elselskaber, mens andre er uafhængige. Nogle tilbyder en service, der er gratis, hvor andre tager betaling. Dem der tager betaling klarer typisk noget/alt besvær for dig, hvor de der er gratis, overlader det til dig.

Vi anbefaler, at du finder en der uafhængig, koster penge, og som har et højt kundeservice niveau.

1. VÆLG EN DER ER UAFHÆNGIG

Der findes energiselskaber, der har valgt at starte en service som elmægler. Selvom de er særskilt på CVR-nummeret, vil deres overordnet interesse være, at der på en eller anden måde sendes kunder til ejerne, nemlig elselskabet.

Vi tror ikke på, at der er muligt af pleje både elselskabets og elforbrugernes interesse, da det kan skabe en interessekonflikt.

Derfor anbefaler vi, at du vælger en elmægler, der ikke er ejet af et elselskab.

2. VÆLG EN DER KOSTER PENGE

Når du har fundet en uafhængig elmægler, er det også vigtigt, at denne er uafhængig på sin forretningsmodel.

Der findes nemlig 2 slags elmæglere. Der findes dem, der tjener penge på at sende kunder til elselskaber, og så findes der dem, der tjener sine penge hos elforbrugerne.

Du kan nemt se forskellen, for hvis servicen er gratis for dig som elforbruger, tjener elmægleren (næsten) med garanti penge hos elselskaber, de anbefaler, at du skifter til.

Når det er tilfældet, kan elmægleren ikke repræsentere alle elprodukter på elmarkedet, og slet ikke de, der er billigst.

Derfor er forretningsmodellen bag elmægleren yderst afgørende – og vi anbefaler derfor, at du vælger en, der koster penge.

3. VÆLG EN DER KLARER BESVÆRET

Når du skifter elselskab, opstår der besvær, og det besvær, anbefaler vi at du forsøger at undgå. Det er nemlig for de fleste uoverskueligt, at skulle forholde sig til både elregninger, elaftaler og slutopgørelser. Nogle elmæglere tilbyder at tjekke det for dig, så du slipper.

Såfremt de ikke tilbyder at tjekke det med småt, ligger opgaven hos dig. Og der sker fejl, når man skifter elselskab, så det er vigtigt, at få tjekket igennem, at alt løbende forløber, som det skal. Det kan være en simpel ting, som at få indhentet dit tilgodehavende, når du har skiftet elselskab. Får du ikke indhentet dit tilgodehavende, bliver dit skifte dyrt.

Så, når du har fundet en elmægler, kan du starte med at tjekke dem på Trustpilot her. Du kan også med fordel undersøge, hvilket service de har – tjekker de dine elregninger? Tjekker de dine elaftaler og slutopgørelser? Og hvordan med kommunikationen med elselskaberne, hvis der opstår fejl. Klarer de også den for dig?

4. VÆLG EN DER GENFORHANDLER DIN ELAFTALE

Ingen elaftaler forbliver billigst, og derfor er det altafgørende, at den elaftale din elmægler anbefaler, bliver genforhandlet.

Bliver din elaftale ikke genforhandlet, risikerer du at din elpris stiger, når det oprindelig tilbud udløber.

Det er faktisk sådan, at de fleste elselskaber sammensætter deres tilbud: de tilbyder en billig elpris, der stiger over tid. Det er typisk efter 6 måneder, så hvis ikke du får elaftalen genforhandlet, er du med garanti på vej mod en fremtidig prisstigning.

Elmæglere hjælper dig med at gennemskue elmarkedet, så du kan spare penge på din elregning, men det er ikke alle, der er lige gode.

HVORDAN TJENER ELMÆGLERE PENGE?

Der findes 2 forretningsmodeller, som elmægleren kan vælge, og det er vigtigt at forstå forskellen.

Forskellen findes i, hvilken interesse elmægleren varetager – er det din, eller er det elselskabernes?

Skal elmægleren varetage din interesse, skal denne ikke tjene penge hos elselskaberne. Gør elmægleren det, vil det være dem, der betaler deres løn, og så er det selvfølgelig også deres interesse, de varetager.

Derfor er det næsten med garanti, at alle elmæglere der tilbyder deres service gratis, tjener penge blandt elselskaber.

Lad os antage at elmæglerens service er gratis, vil denne enten tjene penge for hver kunde, der tilmelder sig elselskabet, eller for hver bruger, der opgiver sine kontaktoplysninger til elselskabet.

Når det sker, vil elmægleren kun have incitament til at rådgive dig til at skifte til de elselskaber og elprodukter, der giver dem betaling, hvilket begrænser deres rådgivning til kun få muligheder.

Den bedste rådgivning er derfor uafhængig, så den kan inkludere alle de elselskaber og elprodukter, der findes på elmarkedet.

KAN JEG BRUGE EN ELMÆGLER?

Som udgangspunkt kan alle bruge en elmægler, ligesom alle kan skifte elselskab.

Det eneste krav er, at du bruger, og betaler for el. Det gør de fleste, og hvis du modtager en elregning, gælder dette også dig.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, om du er i binding. Nogle elmæglere undersøger dette for dig, men hvis ikke de gør, skal du lige være opmærksom på dette.

Elbot er en digital elmægler, der hjælper dig med at skifte elselskab, hver gang du kan spare penge. Læs mere om Elbot.


BØR JEG BRUGE EN ELMÆGLER?

Alt prishistorik viser, at er du aktiv elforbruger, det vil sige skifter fra elselskab til elselskab, kan du spare mere, end hvis du er passiv.

En passiv elforbruger bliver hængende hos det samme elselskab, og det er altså dyrere, end hvis du skifter rundt. Dog skal det understreges, at din besparelse er afhængig af dit elforbrug.

Det vil sige, at jo højere et elforbrug du har, des mere kan du spare.

Vi anbefaler, at alle benytter en elmægler, men du skal selvfølgelig overveje, om besværet i at skifte elselskab, medmindre elmægleren klarer dette for dig, er tilsvarende i forhold til den besparelse du opnår.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ ELMÆGLERE?

Den vigtigste forskel er forretningsmodellen. Enten tjener elmægleren sine penge hos elselskaber, eller også tjener de deres penge hos elforbrugere.

Afhængig af hvilken forretningsmodel elmægleren har, vil det enten være din eller elselskabets interesse, de varetager.

Det er altså vigtigt, når du sammenligner elmæglere, at du tager deres forretningsmodel med i ligningen.

Derudover er der deres serviceniveau. Når du skifter elselskab, er det vigtigt at du tjekker din nye elaftaler, at du tjekker dine elregninger, og at du får indhentet et eventuelt tilgodehavende hos dit gamle elselskab.

Får du ikke tjekket disse ting, kan et skift af elselskab blive dyrt. Derfor skal du også have deres serviceniveau med i ligningen.


HVILKE ELMÆGLERE FINDES DER?

Der findes efterhånden en del forskellige elmæglere, som vi har lavet en kort beskrivelse af herunder.

Som nævnt i starten af artiklen, er vi (Elbot) naturligvis farvet i vores bedømmelse, da vi selv er aktiv elmægler, men vi vil alligevel give dig et overblik, så du finde frem til den løsning, der er den rette for dig.

ELBOT

✅ Uafhængig
✅ Koster penge
✅ Klarer besværet
✅ Genforhandler automatisk

Elbot er en digital elmægler (os), der hjælper dig med at skifte elselskab, hver gang du kan spare penge.

Virksomheden er uafhængig af elselskaber, da den ene og alene finansieres af de elforbrugere, der er tilmeldt.

Er du tilmeldt, skiftes du til det billigste elselskab, hvorefter der sker en automatisk genforhandling, inden din elpris stiger.

Serviceniveauet er højt, hvis du vælger Elbot Premium. Her bliver alt besværet håndteret for dig, hvor du selv skal klare det i Elbot Freemium.

Du kan læse mere om Elbot her og se vores Trustpilot her.


ELFORBUNDET

✅ Uafhængig
⛔ Koster penge
⛔ Klarer besværet
⛔ Genforhandler automatisk

Elforbundet er en gratis elmægler, der har fungerer længe på elmarkedet. Deres service er gratis for elforbrugere, og er uafhængig af elselskaber.

Elforbundet foretager ikke en automatisk genforhandling af din elaftale, da du selv aktiv skal tilmelde dig på ny.

Du kan læse mere om Elforbundet her og se deres Trustpilot her.


GOSWITCH

✅ Uafhængig (delvist)
✅ Koster penge
✅ Klarer besværet (delvist)
✅ Genforhandler automatisk

GoSwitch er en elmægler, der er forholdsvis ny på elmarkedet. Servicen er uafhængig, men selskabet bag er ejet af Norlys – Danmarks største energileverandør.

Deres service koster et månedligt abonnement, og de tjener ikke penge blandt de elselskaber, du skiftes til.

Deres serviceniveau er svær at bedømme, men du modtager selv elregninger, elaftaler og slutopgørelser via din mail, som du umiddelbart selv skal tjekke.

GoSwitch genforhandler din elaftale, så du skal ikke bekymre dig om, at din elpris pludselig bliver dyr.

Du kan læse mere om dem her og se deres Trustpilot her.


POWERNORD

✅ Uafhængig
✅ Koster penge
✅ Klarer besværet (delvist)
✅ Genforhandler automatisk

Powernord, der tidligere hed Kræsløb, er også en forholdsvis ny elmægler på elmarkedet. De er uafhængige, og har ingen direkte tilknytning til elselskaber.

Deres service koster et månedligt abonnement, og de tjener ikke penge blandt de elselskaber, du skiftes til.

Deres serviceniveau er ukendt, men du modtager selv elregninger, elaftaler og slutopgørelser via din mail, som du sikkert selv skal tjekke.

PowerNord genforhandler din elaftale, så du undgår at bekymre dig om, at din elpris stiger.

Du kan læse mere om dem her og se deres Trustpilot her.


ELBEREGNER

⛔ Uafhængig
⛔ Koster penge
⛔ Klarer besværet
⛔ Genforhandler automatisk

Elberegner er forholdsvis nye på elmarkedet, og skiller sig ud i forhold til de tidligere elmæglere, vi har gennemgået.

De fungerer nemlig som en sammenligningsside, hvorpå du kan finde nogle udvalgte tilbud fra nogle udvalgte elselskaber.

Servicen er gratis, men klikker du dig og tilmelder dig elselskabet, betaler elselskabet provision til Elberegner.

Det betyder, at det ikke er alle elselskaber og elprodukter, Elberegner repræsenterer.

Vi kender ikke noget til deres serviceniveau, men forventer, at du selv skal tjekke elregninger, elaftaler og slutopgørelser.

Elberegner genforhandler ikke din elaftale, så du skal være opmærksom på eventuelle fremtidige prisstigninger.

Du kan læse mere om dem her og se deres Trustpilot her.


KAN JEG SPARE PENGE MED EN ELMÆGLER?

Det kommer an på, hvilken elmægler du vælger, og dernæst hvor højt et elforbrug du har.

Som udgangspunkt kan alle spare penge på at skifte elselskab, men hvis dit elforbrug er meget lavt, vil din besparelse også være i den lave ende.

Som vi tidligere har været inde på, vil vores anbefaling være, at du vælger en elmægler, der koster penge. På den måde ved du, at de er uafhængige fra elselskaber, og det har historisk set været vejen frem til flest besparelser på elregningen.

Vælger du en elmægler, der koster penge, skal du naturligvis indberegne betaling til deres service. Her skal du dog huske på, at selvom din besparelse i dag måske ikke er så stor, skal du altid bruge el, og derfor er det en god fidus, at få en elmægler til at håndtere din elregning, så du altid sparer mest.

JEG HAR SPØRGSMÅL OMKRING ELMÆGLERE

Hvis du har spørgsmål omkring elmæglere, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Vi læser, og besvarer dem løbende.

De bedste hilsner,
Casper Minding
På vegne af Elbot

Skriv en kommentar