ELAFTALE
ALT OM ELAFTALER
Her er du: Start » Artikler » Elaftale
Når du skifter elselskab, laver du en elaftale med dit nye elselskab, hvilken er vigtig at tjekke igennem, for det kan være skrevet ting med småt.
Eksempelvis er nogle elselskaber begyndt at kræve, at du opsiger din elaftale, inden at du skifter elselskab.
Et forhold som dette er vigtig at få overblik på, men der er også andre, eksempelvis omkring din elpris, der defineres i din elaftale.
Når det kommer til elprisen, er første spørgsmål, om du er på en variabel eller fast – og næste spørgsmål der følger er, hvad der sker med din elpris, når den udløber.
Overgår du til et andet elprodukt, og hvad er elprisen på det? Igennem denne artikel kommer vi omkring alt, der omhandler elaftaler.
Har du spørgsmål hertil, er du velkommen til at skrive en kommentar nederst – god læselyst.
HVAD ER EN ELAFTALE?
En elaftale er det juridiske grundlag mellem dig som elforbruger, og det elselskab du har et kundeforhold hos.
Heri bestemmes naturligvis en hel del ting, men overordnet set er det din (1) elpris, din (2) aftale længde, og et eventuelt (3) opsigelsesvarsel, du skal være opmærksom på.
ELPRISEN I DIN ELAFTALE
Når du skifter elselskab, vælger du samtidig, hvilken elpris du ønsker. Overordnet set findes der 2 slags elpriser – de faste og de variable.
Er det en fast elpris, vil den udløbe på et tidspunkt, og hvad der sker derfra, er vigtigt at være opmærksom på.
Typisk overgår du til en anden elaftale, og elprisen på den, vil vi naturligvis opfordre dig til at være opmærksom på.
Har du en variabel elpris, vil den typisk fortsætte, indtil du tager et nyt valg, eller indtil at elselskabet varsler en elprisstigning.
AFTALE LÆNGDEN I DIN ELAFTALE
Som privat elforbruger kan du maksimalt blive bundet i 6 måneder, men din aftale længde kan godt vare i længere tid.
Derfor vil du altid kun være bundet i 6 måneder, selvom din elaftale kan vare igennem længere tid.
OPSIGELSESVARSEL I DIN ELAFTALE
Enkelte elselskaber har indført et opsigelsesvarsel i din elaftale, hvilket betyder, at du skal opsige din elaftale, inden at du skifter til et nyt.
Inden at det blev indført, skulle man ikke tænke på at opsige sin elaftale, da det var noget, det nye elselskab gjorde.
Det nye elselskab klarer stadig alt det praktiske i skiftet, og når skiftet sker, sendes der automatisk en opsigelse til det gamle elselskab.
Dog er nogle elselskaber, som beskrevet før, begyndt at kræve, at der ydermere sker en decideret opsigelse af dig som elforbruger – typisk løbende måned + 30 dage inden.
Vi vil anbefale, at du tjekker disse forhold igennem, inden at du skifter til elselskabet.
OBS: De ovenstående 3 forhold behøver ikke at afholde dig fra at skifte, men det er vigtigt, at du er opmærksom på disse, så du ikke ender med at betale overpris, eller at betale et gebyr, når du skifter videre.
TJEK ALTID AT DU FÅR SOM BESTILT
Vi har været ude for, at man har bestilt et godt og billigt introtilbud, der når den første elregning skal betales, ikke er det, som bliver opkrævet.
Derfor er elprisen i din elaftale vigtig at tjekke efter, så du er sikker på, at du har fået det, du har bestilt.
Anbefaling: tjek med det samme, at du får en bekræftelse på, hvad du har bestilt.
HVILKEN ELAFTALE ER BILLIGST?
Kigger man på de historiske elpriser hos Forsyningstilsynet, er der en meget lille forskel på elprisen i en fast og i en variabel elaftale.
Prishistorikken viser, at de variable elaftaler gennemsnitligt set er billigere end de faste, men den konklusion vil vi gerne udfordre.
For i den prishistorik Forsyningstilsynet udgiver, er introtilbud ikke inkluderet, og introtilbud er vejen frem, hvis man ønsker at spare mest muligt på elregningen.
Artikel: hvad er introtilbud?
Så, vores svar er, at introtilbud er den billigste elaftale, men det er vigtigt at tilføje, at introtilbud ikke varer ved for evigt.
Tricket er derfor, at du vælger et introtilbud, noterer hvornår det udløber, og skifter videre til et nyt introtilbud, inden at det første udløber.
Anbefaling: Vælg et introtilbud, noter hvornår det udløber, og skift videre inden.
HVAD ER FORSKELLEN PÅ EN FAST- OG VARIABEL ELPRIS?
Når du vælger en elaftale, kan selve elprisen enten være en fast eller variabel.
En variabel elpris betyder, at prisen man betaler pr. kWh, ændrer sig over døgnets 24 timer. På en elaftale med variabel elpris følger elprisen markedsprisen, som fastsættes på timeniveau efter udbud og efterspørgsel.
Det betyder i grove træk, at elprisen typisk vil være billig om natten, hvor efterspørgslen på el er lav, og høj om dagen, i de timer hvor efterspørgslen er højere.
En fast elpris, derimod, betyder, at elprisen ikke ændre sig.
Her binder man sig til en forudbestemt elpris, som i perioden vil være den samme pr. kWh, uagtet hvordan markedsprisen ændre sig.
Hvilken type elaftale, der er billigst for dig, afhænger af dit forbrugsbehov og forbrugsmønstre.
Hvis du ønsker at læse mere om, hvilke fordele og ulemper der henholdsvis er ved en fast- og variabel elaftale, kan du læse mere her.
Anbefaling: Undersøg hvorvidt en fast- eller variabel elaftale er billigst for dig, inden du vælger din fremtidige elaftale.
TJEK ALTID AFTALEUDLØB I ELAFTALEN
Du vil typisk være bundet til din elaftale igennem 6 måneder, hvor du ikke kan skifte elselskab, uden at du bliver opkrævet et gebyr.
Din bindingsperiode starter den dag, du tilmelder dig elselskabet, og ikke den dag, du starter hos elselskabet.
At du bliver bundet til aftalen, er også standard på eksempelvis mobil og bredbåndsmarkedet, men på elmarkedet er det især vigtigt, hvad der sker, når din oprindelige aftale udløber.
Specielt hvis du udnytter introtilbud, hvor du med garanti overgår til en anden elpris. Her vil du overgå til et standard elprodukt, eller også vil du forblive på dit elprodukt, hvor elprisen blot stiger.
Anbefaling: tjek hvad der sker, når dit tilbud udløber.
HVORDAN OPSIGER JEG MIN ELAFTALE?
Nogle elselskaber er begyndt at kræve, at du opsiger din elaftale, inden at du skifter videre.
Opsiger du ikke din elaftale, kan du risikere, at skulle betale et gebyr.
Vi har set gebyrer på 500 kroner, som selvfølgelig er surt, at skulle betale yderligere.
Selvom det elselskab, du skifter til, fortæller, at de klarer det praktisk med dit gamle elselskab, kan de ikke opsige din elaftale – den skal komme fra dig.
Se her hvordan du opsiger din elaftale.
Anbefaling: opsig altid din elaftale, inden du skifter elselskab.
HAR JEG EN BILLIG ELAFTALE?
Når du vurderer, om du har en billig elaftale eller ej, er der kun to parametre, som du skal kende: 1) Elprisen, som er den pris, din elaftale specificerer, at du betaler pr. kWh, og 2) abonnementsprisen, du eventuelt betaler til dit elselskab.
Foruden selve elprisen og abonnementsprisen, betaler du også en række skatter og afgifter, men disse er uden for konkurrence, og således ens, uanset hvilket elselskab, du er kunde hos.
Hvis du er i tvivl om, hvad din el- og abonnementspris er, hos dit nuværende elselskab, er det i nogle tilfælde tilstrækkeligt blot at fremsøge bekræftelsesmailen, du i sin tid har modtaget fra dit elselskab.
Dog er det ikke alle elselskaber, der inkluderer dette i deres bekræftelsesmail.
Er dette tilfældet for dig, anbefaler vi, at du kontakter dit elselskab, og beder dem oplyse dette.
Et godt sammenligningsværktøj, for at finde ud af, om du har en billig elaftale sammenlignet med alternativerne på markedet er elpris.dk.
Siden er i særdeleshed god, fordi det er en uafhængig service drevet af Forsyningstilsynet, der udelukkende har til formål at hjælpe den danske elforbruger med at finde hoved og hale i de forskellige tilbud på markedet. ¨
Det er lovpligtigt, at alle elselskaber skal indberette deres priser til elpris.dk, hvorfor siden er det bedste sted, at finde den mest opdaterede oversigt over tilgængelige elaftaler.
Hvis du ønsker en gennemgang af, hvordan du bruger elpris.dk til at finde en billig elaftale, har vi lavet en guide, som du kan finde her
Anbefaling: Brug elpris.dk til at finde den billigste elaftale.
HVILKEN ELAFTALE SKAL DU VÆLGE?
Kigger man på de historiske elpriser, har de variable elaftaler været billigst, men der findes et trick, som vi hellere vil anbefale.
Tricket er, at du er aktiv, og skifter elselskab, hver gang du kan spare penge. Gør du det, bør du gå efter såkaldte introtilbud, der tilbydes af elselskaber.
Disse introtilbud er en ekstrem lav elpris igennem en kort periode – typisk på 6 måneder.
Når der er gået 6 måneder, skal du skifte til et andet elselskab, der tilbyder et introtilbud.
Udnytter du introtilbud, kan du spare ret mange penge.
HVILKEN ELAFTALE FÅR JEG, NÅR JEG FLYTTER?
Når du skifter adresse, skifter du automatisk elaftale, medmindre du aktivt laver en elaftaleændring hos dit eksisterende elselskab.
Her er det vigtigt at understrege, at du bestemt ikke skal være passiv, når du skifter adresse.
Er du passiv, får du nemlig den elaftale, den tidligere beboer havde, og det er med garanti ikke den billigste.
Anbefaling: Besøg www.elpris.dk og vælg den billigste elaftale.
HVILKEN ELAFTALE ER BEDST?
Er du på jagt efter den bedste elaftale, er der kun 1 parameter, der bør afgøre, hvad du skal vælge, og det er elprisen.
Det kan dog være svært på forhånd at vurderere, hvilken elaftale der er billigst, men som vi har nævnt før i artiklen, anbefaler vi, at du vælger et introtilbud.
Introtilbud som elaftale har historisk set været billigst, og for os er det bedst.
HVILKEN ELAFTALE SKAL JEG VÆLGE?
Vi mener, at du bør vælge den elaftale, der er billigst for dig.
Den billigste elaftale er typisk et introtilbud, dog med den hage, at du automatisk skiftes videre til en væsentlig dyrere elpris efter 6 måneder, når introtilbuddet udløber.
Derfor er opskriften på valg af elaftale helt kort, at du skal skal vælge et introtilbud, og derefter løbende huske at skifte elselskab hver 6 måned, inden du overgår til en dyrere pris.
Er du en aktiv elforbruger, der husker dette, er det utvivlsomt den billigste måde at få el på som privatforbruger.
Vi (Elbot) er en digital elmægler, der hjælper dig med at skifte elselskab, hver gang du kan spare penge – 100 % gratis.
HVAD ER EN ELAFTALE MED TIMEPRIS?
En elaftale med timepris, er en elaftale med variabel elpris, hvor den elpris, du bliver afregnet til, følger elselskabernes indkøbspris på el.
Indkøbsprisen fastsættes dagligt en dag i forvejen ud fra principperne om udbud og efterspørgsel.
I grove træk betyder det, at el er dyrt, når mange bruger el samtidig, og når vejrforholdene ikke producerer meget el.
Omvendt er strømmen billig, når der ikke er rift om strømmen i de danske hjem, og når solen skinner og vinden blæser.
Timepriserne kan varierer betydeligt, og kan dermed have stor indflydelse på størrelsen din elregning.
Afregnes man til den aktuelle timepris er det derfor fordelagtigt at tjekke dagens timepriser i forvejen, og planlægge sit større strømforbrug herefter.
Har du eksempelvis elbil eller elvarme, kan en elaftale, der afregnes til timeprisen, være økonomisk fordelagtig, da det muliggør, at du kan lade elbilen op eller opvarme din husstand, når prisen er billigst.
Selvom der kan være store prisforskelle på el, når man han en timepris, er vores anbefaling stadig, at man udnytter elselskabernes introtilbud.
HVORDAN TILMELDER JEG MIG EN NY ELAFTALE?
Ønsker du at tilmelde dig en ny elaftale, skal du enten kontakte dit eksisterende elselskab, og få en ny elaftale der, eller også skal du finde et nyt elselskab, og få en ny elaftale der.
Vi vil altid anbefale, at du sammenligner elaftaler blandt alle elselskaber, og tilmelder dig en ny elaftale hos det billigste elselskab.
Er du i tvivl om hvordan det gøres, kan du eventuelt få hjælp af en elmægler.
Artikel: Hvilken elmægler skal jeg vælge?
HVAD ER EN GRØN ELAFTALE?
Der findes ikke en grøn elaftale, hvis du spørger os, men det er ikke alle elselskaber, der er enige i det.
Vi mener, at effekten er meget tvivlsom, og især hvis du vælger de “grønne” elaftaler, der er mest udbredt.
Dem, der er mest udbredt, er de, der er baseret på indkøb af såkaldte certifikater.
Disse giver en følelse af, at du gør en forskel for klimaet, men det gør du ikke.
Ønsker du at skabe en forskel via dit elforbrug, er vores råd, at du:
1. SÆNKER DIT ELFORBRUG
På et tidspunkt er vores elproduktion baseret 100 % på vedvarende energi, men det er ikke sket endnu.
Derfor kan du spare CO2, hvis du sparer på dit elforbrug.
Udover at du sparer penge på elregningen, sparer du også CO2, da mindre el udleder mindre CO2.
2. FLYTTER DIT ELFORBRUG
Danmark har i dag en høj produktion af vedvarende energi, men den er ikke konstant, og derfor er det vigtigt, at vi forbruger, når der produceres grønt el.
Det er ikke nemt at flytte sit elforbrug, da det kun er en lille andel af dit elforbrug, der kan flyttes, men hvis du har elbil, kan du eksempelvis vælge at lade den op, når elproduktion er grøn.
3. STØTTER VIA DIT ELFORBRUG
Elselskaber er ret kreative, når det kommer til deres elprodukter. De, der bliver solgt som værende klimavenlige eller grønne, er det meget sjældent.
De mest udbredte er dem, der er baseret på indkøb af certifikater. De giver dig en grøn følelse, men skaber ingen grøn effekt.
Ønsker du at støtte via dit elforbrug, vil vores råd til dig være, at du vælger det billigste elprodukt, sparer de penge, der kan spares, og vælger uafhængigt af dit elselskab, at støtte et projekt, der støtter den grønne omstilling.